nl
Heal Your Life

Durf je boos worden?

mandela.jpg

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het heel lang moeilijk gehad met boos worden op anderen. Ik ben er zeker van dat het ergens de oorzaak in mijn jeugd heeft, want ik heb nooit echt ruzie in mijn naaste omgeving gezien. Ik heb mijn ouders nooit echt boos zien worden op elkaar. En sowieso word je als kind toch vaak afgeschermd als er ruzie is of als mensen boos worden op elkaar. 

Enkele jaren geleden werd ik bedrogen door mijn ex, en had ik dus alle recht om boos te zijn. Toch was ik het in eerste instantie niet, of beter gezegd, ik was het wel, maar ik hield het in mij. Het was voor een deel ook een boosheid op mezelf, dat ik het niet gezien had, dat ik het had toegelaten… Misschien was ik wel bozer op mezelf dan op hem. En door zo onbewust boos te zijn op mezelf kweekte ik een beschermlaag van maar liefst 12 extra kilo’s.

In het boek “Je kunt je leven helen” van Louise L. Hay kan je lezen dat overgewicht een behoefte aan bescherming is… bescherming tegen pijn, gekleineerd worden, kritiek, seksuele toenaderingen, tegen algemene en specifieke angsten voor het leven.

In de zomer van 2014, toen ik bijna 2 jaar uit elkaar was met de ex, besloot ik dat ik maar eens eindelijk moest gaan werken aan die boosheid, want dat het me te veel energie begon te kosten om ze in te houden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ex ben gaan opzoeken en geweld tegen hem gebruikte, of dat ik tegen hem ben gaan staan roepen. 

Dankzij alle cursussen die ik ondertussen volgde en mijn Heal Your Life Teacher & Coachtraining van Louise Hay leerde ik gelukkig dat je boosheid en woede ook kan uiten zonder dat de andere persoon erbij is, en dat jij dan evenzeer je emotie kwijt bent. 

Ik deel heel graag met jou hoe ik te werk ging! Dit is mijn persoonlijke proces, en ik hoop dat ik er jou mee kan inspireren om ook een grote kuis te doen in de woede/boosheid die jij misschien al lang vast houdt. Bij mij kwam er immers niet alleen de boosheid op mijn ex uit, maar ook best wel oude dingen.


Stap 1: WAAR BEN JIJ NOG BOOS OVER?

Neem een leeg blad papier en begin te schrijven… Geef jezelf antwoord op onderstaande vragen! Neem de tijd, ook al komt er even niets meer, om alles te noteren wat er ook maar in je op komt. Probeer je ego (je weet wel, dat kritische stemmetje in je hoofd) uit te schakelen, en noteer echt alles, hoe klein het misschien ook lijkt. Het feit dat het in je opkomt, wil zeggen dat het je nog dwars zit.


1. Waar ben je boos om op jezelf?
2. Op wie ben je boos en waarom?

Ik was dus boos op mezelf dat ik dit niet gezien had, dat ik het had toegelaten, dat ik er zo lang over gedaan had om met mijn gevoelens aan de slag te gaan. Ik was ook boos op mezelf omdat ik mezelf hierdoor tegenhield mijn hart te openen en nieuwe mensen toe te laten in mijn leven. Ik was ook boos op mezelf omdat ik geloofde dat ik die beschermlaag nodig had om me te kunnen weren tegen de wereld. Toen ik ging kijken op wie ik buiten mezelf nog boos was, was ik uiteraard nog boos op mijn ex, maar ik was ook nog boos op één van mijn bazen die me onheus behandeld had tijdens een vergadering. Ik was boos op een collega die met mijn pluimen ging lopen. Ik was boos op een leerkracht van vroeger die mij voor de klas belachelijk gemaakt had.
Laat alles naar boven komen, hoe klein het ook lijkt! Het mag, laat het vrij, laat het eruit!
Nu je de tijd genomen hebt om dit er allemaal uit te laten, heb je het halve werk al gedaan. Nu is de tijd gekomen om deze boosheid/woede op een gezonde manier te uiten.


Stap 2: JE WOEDE UITEN

Je stem gebruiken

 • Ga in je auto zitten. 
 • Verzeker je ervan dat alle ruiten gesloten zijn. 
 • Sta stil, dus zeker niet rijden met de wagen. 
 • Zet ongegeneerd je longen open en zet het op een brullen. 
 • Roep maar eens goed alles eruit! 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een zeer effectieve manier is om een boosheid te uiten. Nadat je uitgebruld bent, neem je enkele keren diep adem om je balans terug te vinden.

Je kan ook gewoon de tuin inlopen hoor! Maar het principe blijft hetzelfde. Je brult er lekker even alles uit, en dat doe je als je alleen bent.

De spiegel is je beste vriend
Een hele belangrijke tool die door mij vaak gebruikt wordt, is spiegelwerk. We kijken allemaal wel eens in de spiegel, maar kijken we ook echt naar onszelf in de spiegel? Ik leer straffe madammen hoe ze de spiegel kunnen gebruiken om onder andere te leren houden van zichzelf. Bij deze oefening gaan we de spiegel gebruiken om onszelf te uiten.

We doen net alsof de persoon waarop we boos zijn voor ons staat, in de spiegel dus. Als je woede naar jezelf toe wil uiten, is dat makkelijker want je ziet jezelf staan. Lukt het je niet, of vind je het moeilijk om de andere/anderen in de spiegel te zien en te vertellen wat je vertellen wil, dan kan je altijd een foto nemen en deze op de spiegel kleven, of je kan een papier nemen en daar de naam opschrijven van deze persoon.

Heb je het visualiseren onder de knie, laat dan eens alle emotie naar boven komen en zeg wat er allemaal op je lever ligt! Waarom ben je boos, durf diep gaan! Je hoeft niet aan de oppervlakte te blijven. Laat het er allemaal uit!

Niemand kan je horen, en jij kan alles uiten wat jij wil. Neem je tijd, en geef jezelf alle tijd die je nodig hebt. Komt er even niets meer naar boven, blijf dan even stil en voel of echt alles eruit is.

Hoe voel je je nu?

Opgelucht dat je het eens allemaal gezegd hebt? Ik weet dat hiermee de oorzaak niet is weggenomen, maar jouw emotie is er wel uit. Dat wil zeggen dat je nu zelfs een gesprek kan aangaan met de ander zonder deze emotie nog te moeten uiten, want dat heb je al gedaan. Je kan nu een dialoog aangaan. Voel je tijdens het gesprek dat er nog emotie zit, dan doe je er goed aan om het gesprek af te breken, en een nieuwe datum af te spreken. Ondertussen kan jij dan nog eens alle emotie aan de oppervlakte laten komen.


Schrijf het van je af
Je maakte in stap 1 een lijst van alle mensen waar je nog boos op bent. Neem nu je tijd om een brief te schrijven aan een bepaalde persoon, een groep personen of jezelf waarin je je gevoelens beschrijft/omschrijft. Nadat je dit neergeschreven hebt, kan je dit aan jezelf voorlezen (voor de spiegel heeft dit een dieper en meer helend effect) en daarna kan je de brief of het lijstje verscheuren/ritueel verbranden… (op een veilige manier!!!)

Uit deze verschillende manieren van het uiten van boosheid kies jij diegene die het beste bij je past. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je deze emotie kan uiten. Ik stel voor dat je elke manier eens uitprobeert, en dan beslist welke het beste bij je past. Doe dit dan regelmatig. Ik maak nu elke maand een afspraak met mezelf in mijn agenda om mijn boosheid te uiten. Eerst werk ik rond mijn boosheid, en daarna doe ik er vergevingswerk rond. Door deze combinatie raakte ik in het najaar van 2014 mijn overtollige 12 kilo kwijt, en kon ik eindelijk opnieuw openstaan voor een nieuwe liefde.


Ik wens het jou ook toe! Dat jij je boosheid die je misschien al zo lang vasthoudt, kan uiten & kan loslaten. Het geeft je zoveel meer ruimte in je hoofd en in je hart! Wij helpen er je graag mee!


Geschreven door: Heal Your Life Teacher Lies Deboiserie van Licht coaching. Lies leert straffe madammen (opnieuw) houden van zichzelf.

Houden van jezelf in 12 eenvoudige stappen!

Love yourself affirmatie.jpg

Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven.

Ik wil graag met je delen hoe belangrijk het is om van jezelf te leren houden... Toen ik dit 'concept' voor de allereerste keer hoorde, vond ik 'houden van jezelf' in eerste instantie heel confronterend en zelfs een beetje raar. 

Er kwamen allemaal gedachten naar boven zoals: 

 • Hoe kon ik houden van mezelf als ik - in mijn persoonlijke opinie - niet het ideale gewicht, uiterlijk, kledingstijl, studie, leven, baan, huis, .... had? Ik beantwoordde toch niet aan de verwachtingen van....
 • Is dat niet arrogant en ijdel?
 • Is dat geen masker opzetten? 
 • It is not done! 
 • Er moet eerst iets grondig veranderen alvorens...

Jaren geleden durfde ik dan toch de uitdaging met mezelf aangaan, want ik werd er steeds meer bewust van dat ik een groot deel van mezelf afwees én ik mezelf 'niet goed genoeg' vond. Mijn leven zag er toen heel anders uit... 

Ik kan je verzekeren dat ik dus 'weet' hoe moeilijk die eerste stappen zijn, maar ik kan je nog meer verzekeren dat de resultaten heerlijk voelen, als je vandaag die ene levensveranderende 'beslissing' neemt. 

Houden van jezelf heeft immers veel voordelen

Als je liefdevolle gedachtes hebt over en met jezelf dan ervaar je ook veel vaker positieve emoties en gevoelens.

Deze positieve emoties zijn weer nodig om een gelukkig en sereen gevoel in jezelf te weeg te brengen, waardoor je uitstraling als vanzelf in de positieve zin gaat veranderen; een fijne bijwerking. Je ziet er gewoonweg beter uit! 

Houden van jezelf vergemakkelijkt je leven zodat je het leven niet meer als een strijd aanvoelt. Je zal jezelf meer en meer in de 'flow' bevinden wat jouw geluksgevoel een duidelijke boost geeft.

Als je van jezelf kunt houden dan ben je eerder in staat om oude 'beperkende' denkpatronen over jezelf en het leven te doorbreken. Dit zorgt er weer voor dat je het geluk in jezelf gaat vinden. 

Houden van jezelf kan deuren voor je openen die voorheen gesloten leken. Het neemt onzekerheden weg als je oprecht van jezelf weet te houden. Datgene wat eerst moeilijk leek, wordt dan makkelijker. Moeilijkheden en risico's veranderen dan in 'uitnodigingen en uitdagingen tot groei'. Je wordt succesvoller in alles dat je onderneemt. 

Wanneer je vanuit het diepst van je hart genegenheid voor jezelf voelt, dan neem je jouw eigen behoeftes ook serieus. Het houden van jezelf zorgt er dus ook voor dat je veel meer luistert naar je eigen verlangens, waardoor je ze niet meer gaat verdringen. 

Hierdoor kan je ook duidelijker grenzen stellen die 'goed' zijn voor jou want je beseft dat jouw behoeftes even belangrijk zijn als die van de ander. Je gunt jezelf meer 'het goede in het leven' in de meest ruime zin van het woord en je kan duidelijk 'neen' zeggen tegen datgene wat niet langer werkt voor jou. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien ook bewezen dat als we positieve gevoelens koesteren, ons lichaam een cocktail van gelukshormonen produceert die heilzaam zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. Bovendien maakt ons lichaam stoffen aan die ons immuunsysteem een boost geven!  

Omdat ik jou ook een gelukkig, gezond en positief leven wens, wil ik enkele bruikbare tips met je delen. 

En het mooie is, je hoeft er eigenlijk niets speciaals voor te doen, je kunt gewoon direct beginnen. Gewoon NU want dit is het juiste moment om van jezelf te gaan houden.

Dus neem NU de eerste stap om jezelf lief te hebben. En HOE je dat concreet kan aanpakken, kan je hieronder lezen. Ik kan je uit eigen ervaring garanderen dat als je de onderstaande tips consequent gedurende 3 maanden dagelijks toepast, dat je een ware transformatie tegemoet gaat. En dat is een belofte!  

Hou op met alle kritiek 

Kritiek verandert nooit iets ten goede. Weiger jezelf te bekritiseren. Aanvaard jezelf precies zoals je bent. Iedereen verandert. Als je jezelf bekritiseert, zijn je veranderingen negatief. Als je jezelf goedkeurt, zijn je veranderingen positief.

Maak jezelf niet bang
Hou op met jezelf te terroriseren met angstgedachten. Het is onaangenaam om zo te leven. Vind een mentaal beeld dat je plezier geeft. Zodra jij jezelf betrapt op een angstgedachte, verander deze direct in een plezierige gedachte.

Wees zacht, vriendelijk en geduldig
Wees zacht voor jezelf. Wees vriendelijk voor jezelf. Wees geduldig met jezelf terwijl je deze nieuwe manier van denken leert. Behandel jezelf als iemand van wie je veel houdt.

Waardeer jezelf
Zelfkritiek breekt de innerlijke kracht. Zelfwaardering bouwt deze innerlijke kracht juist op. Prijs en complimenteer jezelf zoveel je kunt, zonder te overdrijven. Een gezonde dosis waardering voor jezelf doet wonderen. Zeg tegen jezelf hoe goed je bent, ook in de kleine dingen.

Steun jezelf
Vind manieren om jezelf te steunen. Zoek je vrienden op en sta ze toe om jou te helpen. Om hulp vragen, als je het nodig hebt, is STERK zijn. Doe wat vaker leuker dingen voor jezelf! Steun jezelf ook met het 'doen' van affirmaties.

Wees vriendelijk voor je negativiteit
Wees mild voor jouw negatieve gedachten. Jezelf niet goed genoeg vinden, betekent eigenlijk dat jij jouw gedachten over jezelf haat. Veroordeel jezelf niet langer maar verander mild jouw gedachten, stap voor stap. Realiseer je ook dat je negatieve situaties onbewust gecreëerd hebt om in een bepaalde behoefte te voorzien. Nu vind je nieuwe, positieve manieren om in deze behoefte te voorzien. Laat dus liefdevol oude patronen los.

Verzorg je lichaam goed
Zorg dat je iets te weten komt over voeding, ontspanning en lichaamsbeweging. Wat voor brandstof heeft jouw lichaam nodig voor een optimale energie en vitaliteit? Van welke lichaamsbeweging kan jij genieten? Bemin en vereer de tempel waarin je leeft.

Spiegelwerk!
Doe dit experiment gedurende minstens 3 maanden. Kijk jezelf vaak in de ogen. Communiceer met groeiend gevoel van liefde dat je voor jezelf hebt. Vergeef jezelf terwijl je in de spiegel kijkt. Spreek tegen je ouders terwijl je in de spiegel kijkt. Vergeef hen ook. Zeg minstens drie keer per dag tegen jezelf terwijl je in de spiegel kijkt: “Ik hou van jou, ik hou werkelijk van jou!”

Zorg voor meer plezier en genot in je leven
Als je zorgt voor meer plezier in je leven, is dat niet alleen goed voor je zelfvertrouwen en je geluksgevoel, maar help jij jezelf ook langer gezond te blijven. Genieten is goed voor onze mentale kracht als onze fysieke gezondheid. Én het is nog leuk op de koop toe.

Leer om het goede te ontdekken en te zien.
Wanneer je leert om schoonheid te zien in alles, zie je ook de schoonheid in jezelf. Geniet van de fluitende vogels. Stop gewoon eens als je jonge eendjes ziet, ruik aan een bloem, geniet van de ondergaande zon en de mooie tinten ervan in de lucht. Dwing jezelf om echt te kijken, i.p.v. in gedachten van het één naar het ander te rennen. Neem de tijd om rond te kijken en ervaar met al je zintuigen.

Hou van jezelf en DOE het NU! 
Liefde is niet een gevoel maar een keuze. Wacht niet totdat je weer beter bent, afgeslankt bent, een nieuwe baan, gestopt bent met een ongezonde gewoonte of een nieuwe relatie hebt…. Begin nu en doe het zo goed als je kan! 

NEEM NU DIE ENE TRANSFORMERENDE BESLISSING 
Maak gewoon de keuze om van jezelf te houden. Je bent het waard. Je hoeft niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent goed genoeg zoals je bent, niemand kan beter ‘jij’ zijn dan jijzelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je hart te openen voor andere mensen in je leven. 

Nog enkele extra tips

 • Zoek iets wat je leuk vindt aan jezelf en durf dit aan jezelf te vertellen in de spiegel! 
 • Om je zelfvertrouwen te vergoten kun je een vaardigheid of talent dat je goed beheerst uitbouwen en delen met de wereld. 
 • Om je zelfbeeld op te vijzelen kun je een zoeken naar die karaktereigenschappen die je leuk vindt aan jezelf en deze wat actiever op de voorgrond zetten. 
 • Om je eigenwaarde te laten toenemen, stop je onmiddellijk met jezelf te vergelijken met anderen.
 • Wees liefdevol en mild voor en naar jezelf, net zoals je dat zou zijn voor je kind of liefste vriendin.

Tot slot zou ik willen zeggen dat als er mensen zijn die je naar beneden halen en die je pijn doen en/of hebben gedaan, dat het meer zegt over diegene die dat doet dan over jou als persoon.

Laat jouw gevoel van eigenwaarde nooit afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Dat is maar een mening, gebaseerd op een onvolledig beeld van jou.

Wat je verleden ook is, hoe je omstandigheden nu ook zijn. Jouw toekomst is aan jou. Als jij er nu voor kiest om jezelf te accepteren zoals je bent en onvoorwaardelijk te houden van al je talenten, je eigenaardigheden, je unieke uiterlijke kenmerken en alle liefde die je te geven hebt. Dan schrijf jij een hele mooie, liefdevolle toekomst voor jezelf.

Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen.

Nog meer tips om Van Jezelf te houden en meer zelfvertrouwen? Dan schrijf je in voor onze workshops, trainingen of coaching. Wij helpen je graag op weg! 

Geschreven door: Mary-Roos Nijs van Inner Wellness 
Geinspireerd door: Louise Hay

Banner_200x205 klein.jpg